Het Gele Stoeltje Margret Teunissen Hoedenmaakster Frida Pelgrum
Bronckhorst Kunst&Cultuur, Natuurlijk
De tweede editie van Bronckhorst Kunst&Cultuur, Natuurlijk zal plaatsvinden van 25 april tot 4 mei 2008. Voor de Kunst10Daagse wordt een nieuwe gids samengesteld, met een vertrouwde formule: Kunst en Cultuur te bezichtigen in de galeries, ateliers en tentoonstellingsruimten, terwijl de route om deze te bereiken de Natuur in Bronckhorst laat beleven. Nieuw is de podiumkunstenagenda, die in de Bronckhorst Kunst&Cultuur Natuurlijk-gids zal worden vermeld. De organisatie wil Podiumkunstenaars de gelegenheid geven hun podiumkunsten te tonen tijdens dit 10Daagse evenement. In Atelier Het Gele Stoeltje zijn schilderijen en breisels van Margret Teunissen en handgemaakte hoeden van Frida Pelgrum te zien. Tijdens de Kunst10daagse is het atelier geopend en Frida laat zien hoe zij haar hoeden ontwerpt en maakt.
Margret Teunissen werd geboren in Arnhem en woonde in diverse plaatsen. Haar laatste woonplaats was in Heijen Noord-Limburg, waarna ze naar Vorden verhuisde. Ze kwam uit deze regio en het voelde als thuiskomen. In Limburg was zij al creatief bezig o.a. met brooddeeg, op de school van de kinderen en met schilderen. Ze heeft jarenlang bij de kunstenaar Mirso schilderlessen gevolgd. Daarom wilde ze hier iets gaan doen met Kunst. Ze koos daarom samen met haar man voor het ruime pand in het centrum. “Het woont ook zo heerlijk, ik zit op mijn plek, dat is echt fijn hoor!”

Margret heeft prachtige schilderijen gemaakt, intultief en abstract, waarbij de natuur en met name Schotse Hooglanders die haar een oergevoel geven, haar inspireren. Ze werkt op grote doeken en het liefst met grove penselen en paletmessen. Momenteel is ze minder actief aan het schilderen en om haar creativiteit te kunnen uiten zocht ze een nieuwe uitdaging. “Toen ben ik aan het breien gegaan voor mijn kleinkinderen,” vertelt Margret. “En dat is natuurlijk heel leuk, want dat zijn leuke kleine stukken. En toen vroeg iedereen een muts. En zo zijn die mutsen gekomen.” Vervolgens ging ze aan de slag om meer aparte breisels te maken. Ze denkt na over mutsen voor kankerpatiënten, van pure materialen die aangenaam aanvoelen en wat langer in de nek zijn. “Het experimenteren vindt ik het leukste,” motiveert ze een probeersel. Ook leuk is het inbreien van motieven en versieren van mutsen. “Daar zit je echt naar toe te werken, het zoeken van de kleuren wol en combinaties van garens en om lekker te prutsen, kraaltjes erop en glittertjes erbij”.

Margret werkt graag met goede materialen. “Als er merinowol in zit is het heerlijk zacht.” Breien geeft een soort ontspanning en het komt ook weer helemaal in. Toch zijn er te weinig breiwinkels, vindt ze en dat komt door internet, maar ook doordat er te weinig mensen breien.

In Het Gele Stoeltje hield Margret vijf jaar lang, elke zes weken exposities van diverse kunstenaars. Ze vond het een leuke tijd. “Dan ging je naar de kunstenaar toe. Ik ging met vriend Ton Kramer uit Almen. Ik keek of het me raakte en Ton keek naar de kwaliteit, omdat hij zelf ook kunstenaar is. Zo leuk waar je dan overal komt.” Het was wel een drukke tijd, het inrichten en elke zes weken de opening. “Maar ik vond het helemaal geweldig! Persoonlijk ben ik zeer gegroeid in deze tijd.” Door omstandigheden stopte ze met de galerie, maar hield het atelier aan. “Het is mijn ruimte geworden en niet meer de expositieruimte van een ander,” zegt Margret. Toch wil ze wel delen, want in de etalage staan de hoeden van Frida Pelgrum naast haar gebreide mutsen.

Frida Pelgrum komt van de Wildenborch in Vorden en verhuisde later naar Hackfort, buurtschap Delden. Frida en haar man runden tot 2000 een akkerbouwbedrijf met vleeskoeien en hebben nu nog biologisch graan op het land. Een keer per jaar houd ze in haar atelier een ‘goed gemutst weekend’ en op afspraak geeft ze rondleidingen. “Ik vertel mijn verhaal over het hoeden maken en laat materiaal rondgaan, vilt, stroachtige materialen wat ze kunnen voelen.,” vertelt Frida hierover. “En ze krijgen koffie of thee met een traditioneel Vordense Zwanenhals erbij”. Frida Pelgrum werkt in de psychiatrie, maar is bekend als De hoedenmaakster van Vorden en omstreken. Ze leerde het hoeden maken bij ‘Hoedendingen’in Lathum en deze hobby werd gaandeweg een passie en een ambacht. Ze maakt de handgemaakte vilt-, cocktail- en feesthoeden van allerlei materialen zoals vilt, stof, veren en dergelijke. Ze bezoekt veel kunst/ambachtsmarkten. “Het leuke van evenementen zijn de reacties die mensen hebben bij het passen van hoeden. Dan krijg je een smile op het gezicht van iedereen,” lacht Frida. “Eigenlijk is het daarom ‘Goedgemutst met een hoed van Frida’”. Frida maakt hoeden in opdracht en dit zijn vooral bruidshoeden. Ze weet dat veel bruiden een hoed kopen in de bruidswinkel waar de jurk gekocht is. “Ik krijg meer de bruid die anders wil, of een hoed gedeeltelijk gemaakt van de stof van de jurk. Ik kan dan een basishoed maken en verwerk de stof van de jurk eromheen. Of ik voeg een bloem of rozet toe.” Een enkele keer maakt Frida accessoires, zoals bijpassend enveloptasje, broche of schoenversiering. In het atelier zijn ook baretten en herenhoeden, maar die maakt ze niet zelf. “Ik vind het leuk dat de mensen rondom Vorden en de Achterhoek ook hoeden gaan dragen,” zegt Frida. “Het is een stijgende lijn. De heren durven hier ook langzamerhand weer.” Terwijl mutsen altijd kunnen worden gedragen, zijn hoeden meer voor speciale gelegenheden, zoals naar de kerk of het theater gaan. De etiquette gebiedt wel om een feesthoed overdag te dragen en niet ’s avonds. Cocktailhoedjes mogen wel worden opgehouden, die toefjes zitten ook niet in de weg bijvoorbeeld in het theater. Margret Teunissen ontmoette Frida Pelgrum tijdens de Kerst-Kunst-In Baak. “Ik had haar hoeden wel eens gezien en was er nieuwsgierig naar, het sprak mij ook wel aan,” vertelt Margret. Ze kwamen in gesprek en het leek haar leuk om de hoeden van Frida in de etalage bij Het Gele Stoeltje te laten zien. Het publiek reageert positief op de leuke etalage: “Eindelijk weer eens een hoedenwinkel”, maar omdat dit niet het geval is, verwijst Margret dan naar Frida. Zij heeft haar atelier aan de Hamminkweg 4 in Vorden, waar belangstellenden op afspraak terecht kunnen (0575-551267, www.fridagoedgemutst.nl).

In Atelier Het Gele Stoeltje zijn schilderijen en breisels van Margret Teunissen en handgemaakte hoeden van Frida Pelgrum te zien. Tijdens de Kunst10daagse is het atelier dan geopend. Frida laat op zondag 27 april, dinsdag 29 april en zaterdag 3 mei in het atelier zien hoe zij haar hoeden ontwerpt en maakt.

Atelier Het Gele Stoeltje - Margret Teunissen, Burgemeester Galleestraat 36, Vorden, telefoon (0575) 55 22 62, informatie op www.hetgelestoeltje.nl